Petua Melayu‎ > ‎

Pekatan Serai Wangi Untuk Halau Lipas Semut Dan Cicak

Kami telah menggunakan pekatan herba serai wangi untuk seminggu dan  mendapati ia berkesan untuk menghalau semut, cicak dan lipas. Produk  yang kami gunakan adalah pekatan herba serai wangi keluaran Afy Haniff  dan kami yakin, lain-lain keluaran pekatan serai wangi mempunyai kesan  yang sama. Penerangan produk turut menyatakan ia boleh menghalau tikus  dan anai-anai. Buat masa ini kami tidak menghadapi masalah demikian. 

Produk ini telah dibancuh dengan air dalam bekas semburan dengan kadar  yang telah dicadangkan. Ia kemudian telah disembur ditempat yang  menjadi tumpuan semut dan lipas. Untuk masalah dengan semut, kami  mendapati semut telah keluar daripada sarangnya dan lari ke tempat  lain. Begitu juga lipas, semburan yang dilakukan dalam bekas sampah  luar rumah, membuat lipas berlari keluar. Sememangnya ia berkesan  untuk menghalau semut dan lipas. 

Bagi cicak pula, semburan kami lakukan pada sudut-sudut siling dan  jangkaan laluan cicak. Cicak didapati tidak lagi ada di bahagian  siling yang telah disembur dengan pekatan herba serai wangi. 

Penggunaan herba serai wangi berkesan bagi kami, ia mungkin berkesan  kepada anda. 

Gambar pekatan herba serai wangi Afy Haniff

http://productsweused.blogspot.com/2010/12/pekatan-herba-serai-wangi-afy-haniff.html

http://koleksi-petua-melayu.blogspot.com/2010/12/untuk-menghalau-semut-cicak-dan-lipas.html